Sprogimas

Gamintojai ir importuotojai pakuočių apskaitą vėl gali atlikti GPAIS

pakuociuSėkmingai įdiegus trūkstamus funkcionalumus pakuočių apskaita sugrąžinta į Vieningą gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinę sistemą (GPAIS). Taip pat pakuočių apskaitos modulis patobulintas, kad būtų patogesnis vartotojams. Šie darbai atlikti bendradarbiaujant su projekto partneriu UAB „Atea“.

Prisijungę prie sistemos vartotojai iš karto pastebės, kad gaminių ir pakuočių žurnaluose, suvestinėse ir ataskaitose atvaizduojami metai ir ketvirtis. 

Naujai formuojamose pakuočių apskaitos suvestinėse nelieka neaktualių nulinių eilučių, kurios dažnai apsunkindavo pilnos suvestinės atvaizdavimo procesą. 

Pakuočių suvestinės papildytos nauja forma „Prekinių vienetų apskaitos suvestinė pagal pakuočių rūšis“, todėl pakuočių gamintojams ir importuotojams nebereikės naudotis papildomomis, trečiųjų šalių paslaugomis norint pakuočių suminius kiekius kas ketvirtį pateikti gamintojų ir importuotojų organizacijoms. 

Atsižvelgiant į Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimus, abi pakuočių suvestinių formos papildytos kortelėmis, kuriose atskiriama informacija apie perdirbamas ir neperdirbimas pakuotes. Dėl to bus lengviau teikti duomenis organizacijoms, tai pagelbės ir pildant Mokesčio už aplinkos teršimą pakuočių atliekomis deklaraciją. 

Pakuočių apskaitoje atsisakyta perteklinio reikalavimo patikslinti, kokiu būdu pakuotėmis prekiaujama Lietuvos vidaus rinkoje. 

Dar vienas svarbus pasikeitimas – atsižvelgus į rinkos – pakuočių gamintojų ir importuotojų – poreikius, buvo automatiškai sutvarkyti pakuočių sąrašų duomenys. Didžiajai daliai sistemos vartotojų tai turėtų palengvinti prisitaikymą prie pasikeitusių pakuočių rūšių kodų. 

Plačiau apie duomenų tvarkymą galite sužinoti čia.

Primename, kad pakuočių apskaita GPAIS buvo sustabdyta 2022 m. pradžioje, šios informacinės sistemos nespėjus pritaikyti prie teisės aktų pokyčių.

Artimiausiu metu pakuočių apskaitai pritaikyti patobulinimai bus perkelti ir į kitus gaminių srautus. Kai kurie jau buvo pritaikyti visam gamintojų ir importuotojų moduliui, pavyzdžiui, leidimas apskaitose fiksuoti dešimtainius ir neigiamus skaičius (grąžinimus). 

Tikimės, kad tai padidins apskaitos tikslumą, skirtumų tarp įmonių duomenų, GPAIS ir deklaracijų bus vis mažiau. 

Atkreipiame dėmesį, kad Aplinkos ministerija kovo-birželio mėnesiais organizavo 23 nuotolinius nemokamus mokymus-seminarus įmonėms ir organizacijoms, kurios vykdo gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitą Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS). Kviečiame peržiūrėti mokymų įrašus pagal temas čia

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode