Parama dėkojame




popizprancPopiežius Pranciškus sekmadienį paragino sukurti humanitarinius koridorius, kad būtų galima pristatyti būtiniausius daiktus į Gazos Ruožą, kurį Izraelis smarkiai bombarduoja po kruvino jį kontroliuojančios kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio.

„Privaloma gerbti humanitarinę teisę, ypač Gazoje, kur skubiai būtina garantuoti humanitarinius koridorius ir padėti gyventojams“, – sakė popiežius po tradicinės Viešpaties Angelo maldos Šv. Petro aikštėje.

„Labai raginu, kad vaikai, ligoniai, pagyvenę žmonės, moterys ir visi civiliai netaptų konflikto aukomis“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis dienomis kilo nerimas dėl humanitarinės krizės Gazoje, kur Izraelis atjungė vandens, energijos ir maisto produktų tiekimą pažadėdamas tęsti visišką apgultį, kol bus išlaisvinti visi palestiniečių islamistų kovotojų paimti įkaitai.

 

Izraelio pajėgos sekmadienį ruošėsi artėjančiai sausumos operacijai į Gazos Ruožą, kurios tikslas – sunaikinti palestiniečių islamistų kovotojų grupuotę „Hamas“, surengusią kruviniausią išpuolį šalies istorijoje.

Per aštuonias dienas nuo tada, kai „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė daugiau kaip 1,3 tūkst. izraeliečių, Izraelis atsakė bombardavimo kampanija, kuri nusinešė daugiau kaip 2,3 tūkst. Gazos Ruožo gyventojų gyvybių.

Izraelis penktadienį nurodė 1,1 mln. gyventojų evakuotis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietinę prieš numatomą sausumos įsiveržimą, o Jungtinės Tautos paragino šį įsakymą atšaukti.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Vatikano naujienų nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode