Parama dėkojame




Ledas kol kas netvirtas, ant jo lipti dar negalima, įspėja ugniagesiai ir sinoptikai

ledasKai kuriuose vandens telkiniuose pradėjus formuotis ledui, ugniagesiai gelbėtojai ir sinoptikai įspėja, kad ledas dar plonas ir nesaugus.

„Vandens telkiniuose stebimi pirmieji ledo reiškiniai. Artimiausiu metu vandens lygis nežymiai svyruos. Ežeruose ledo storis laikomas tvirtu ir jau gali išlaikyti žmogų, kai yra septynių centimetrų ar storesnis. Grupei žmonių išlaikyti ledo storis turi būti ne plonesnis kaip 12 centimetrų. Upėse ledo danga niekada nebūna saugi“, – penktadienį pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Šeštadienį vietomis truputį pasnigs, žemiausia temperatūra naktį 3–8, kai kur iki 10 laipsnių šalčio, aukščiausia dieną 1–6 laipsniai šalčio, pajūryje apie 0 laipsnių.

Sekmadienio naktį temperatūra 5–10, kai kur pragiedrėjus iki 13 laipsnių šalčio, dieną 3–8 laipsniai šalčio.

Gelbėtojai sako, kad maždaug savaitę turėtų paspausti 10 laipsnių šaltis, kad ant ledo būtų galima lipti saugiai. 

„Šiuo metu lipti ant ledo – nesaugu. Bandantys tai daryti, rizikuoja savo gyvybe“, – perspėja Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas Giedrius Ruočkus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, nuo 2022 metų lapkričio iki 2023 metų kovo mėnesio ugniagesiai gelbėtojai atliko 45 gelbėjimo darbus ant ledo. Buvo ištraukti aštuoni skenduoliai, iš jų vienas vaikas.

18 žmonių išgelbėta. Šių metų lapkritį iš vandens telkinių jau teko traukti įlūžusius gyvūnus.

„Praėjusią žiemą mūsų ugniagesiams narams ne kartą teko gelbėti įlūžusius žvejus ir ieškoti skenduolių. Net ir ant tvirto ledo eidami žvejai privalo dėvėti gelbėjimo liemenę ar specialų neperšlampamą ir vandenyje laikantį kostiumą, su savimi turėti ledo smaigus, virvę, eiti ant ledo ne vienam, pasitikrinti ledo tvirtumą, ypač atsargiai eiti pakraščiuose ar ten, kur yra augmenijos, nesibūriuoti su žvejais, išlaikyti atstumą nuo kitų žmonių“, – sako G. Ruočkus.

Pasak G. Ruočkaus, įlūžęs žmogus dar turi šansą išgyventi, jei sugebės laikytis už ledo krašto ir išsikviesti pagalbą. 

Kad būtų išvengta nelaimių ant ledo, būtina žinoti, kad tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas, nes jame yra daug oro.

Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, kur yra šaltinių.

Einant ledu reikia aplenkti vietas, kurios apneštos sniegu arba pripustytos pusnių, nes po sniegu ledas visada yra plonesnis.

Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų.

Ledas labai pavojingas ir atodrėkių metu.

Savo ruožtu Aplinkos ministerija įspėja, kad žvejojantys ant nesaugaus ledo, plonesnio nei septynių centimetrų ledo ir neturintys smaigų žvejai bus įspėjami arba baudžiami nuo 10 iki 60 eurų dydžio bauda.

Taip pat privaloma laikytis ir savivaldybių tarybų patvirtintų saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklėse nustatytų saugaus elgesio ant paviršinių vandens telkinių ledo reikalavimų. Už šių reikalavimų pažeidimus gresia bauda nuo 100 iki 300 eurų, o toks pakartotinai padarytas nusižengimas užtraukia baudą nuo 300 iki 900 eurų.

Be smaigų žvejams rekomenduojama turėti virvę arba bent jau šaliką, kurį nelaimės atveju galima panaudoti kaip virvę. Saugiausia ant užšalusio vandens telkinio vilkėti neskęstantį kostiumą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode